Експерт: Екхарт Кордес сматра да ће од последица заједничких руско-европских санкција највише бити погођена Украјина

natalija_kljajic2_smallПриредила: Наталија Кљајић

 

“Ако због наметања санкција буде ослабљена привреда Источне Европе, прва ће да страда Украјина. За опоравак њене привреде потребно је обезбедити стабилне оквирне услове” – рекао је Кордес.

Организација, на чијем челу се налази, упозорила је на утицај ширења Кримског сукоба на глобалну економију. “Ми већ примећујемо велику неизвесност у пословању и раст тржишних ризика. Ако се сада увуче у спиралу узајамних економских санкција, европска економија може да претрпи дуготрајну штету” – објаснио је он.

Кордес је изразио уверење да је Русија заинтересована за стабилност економије Источне Европе и излазак украјинске привреде из кризе. “Ми имамо заједничке интересе,кроз које можемо наћи неопходна решења. Сценарио претњи угрожава све који су укључени у процес” – нагласио је он.

Кордес сматра да су аргументи ЕУ о прекидању преговора о укидању визног режима и новог споразума о партнерству са Русијом, ирационални.

“Ми сматрамо да је у прошлости било не превише, већ премало  преговора између ЕУ и Русије. Управо  ће побољшање трговинских односа и могућности за путовања довести до повећања контаката и бољег разумевања” – објаснио је он.

Кордес је назвао последња саопштења из Русије о планираном закону који се односи на могућу експропријацију страних предузећа забрињавајућим.

“Русија ризикује да због ове законске иницијативе изгуби поверење страних компанија које се тамо налазе. У случају да се  тај закон усвоји, то ће имати трајан утицај на одбијање инвеститора”. О негативним последицама за економију од могућег увођења санкција против Москве говорио је заменик помоћника министра финансија САД-а за Европу и Евроазију- Далип Синг.

“Руска економија је веома велика, осма по величини у свету, постоји узајамна зависност од трговине, финансија, тржишта. Важно је да имамо избалансиран одговор на акције Русије” – рекао је Синг на расправи у Одбору за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса.

Синг је такође позвао европске партнере да узму у обзир све могуће последице при разматрању увођења ограничења испоруке енергије из Русије. “Постоји међузависност. Европа се ослања на трећину својих енергетских залиха из Русије. Али Русија такође зависи од прихода од извоза у Европу. И они, такође, треба да буду опрезни” – рекао је званичник.

Аутор: Екхарт Кордес, председник Источног одбора немачке привреде

Извор: http://www.eurasec.com/evrazijjskie-novosti/4571/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *