Интервју генералног секретара ОДКБ Николаја Бордјуже “Русији 24”

nikolaj_bordjuza_smaller

tesic2_small Приредио: Горан Тешић

 

Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа је 27.12.2015. дао интервју каналу “Русији 24” у вези са активностима организације у протеклој години. Ево извода:

– Рад на формирању колективних ваздухопловних снага ОДКБ.
– Предложено је увођење система ротације у вишим руководећим органима ОДКБ, који би омогућио представницима земаља чланица да заузму водеће позиције у организацији, укључујући и место генералног секретара (представник Јерменије је требао да буде на челу од 2016. године), али је договорено да се мандат садашњег генералног секретара продужи за још једну годину док се не реше нека питања у вези са ротацијом.
– Динамична промена и компликовање ситуације у зони одговорности ОДКБ и у свету уопште (конфликт у Сирији и обарање руског бомбардера од стране Турске).
– Све државе чланице ОДКБ су потврдиле заинтересованост за колективну безбедност и колективну заштиту интереса земаља чланица.
– Анти-терористичка делатност као главни правац деловања организације.
– У току прошле године ОДКБ се бавио усавршавањем система колективне безбедности, а што значи рад на борбеној готовости у виду бројних војних вежби (пребацивање војних контигената и војне технике из држава чланица на таџикстанско-афганистанску границу и њихова заједничка обука).
– Русија је испоручила Казахстану системе против-ваздушне одбране С-300.
– Војно-економска сарадња.
– Повећање потенцијала специјалних служби и органа заштите правног поретка (снабдевање специјалном техником).
– Сарадња на проблемима трговине наркотицима, незаконите имиграције и заједничке информационе безбедности (одузето је 35 тона наркотика, депортовано је више од 30.000 људи трећих земаља који су се незаконито налазили на територијама држава ОДКБ, откривен је и онемогућен рад 57.000 информационих ресура, укључујући и оне који су се бавили врбовањем грађана од стране ИД-а и других терористичких организација).
– Ситуација у Афганистану се погоршава и у овом тренутку њу је немогуће решити. НАТО је тамо био 10-15 година, потрошене су стотине милиона долара, а није практично постигнут неки значајнији резултат, јер оружане снаге Афганистана нису у могућности да поразе Талибане. Највећу опасност за земље ОДКБ које се налазе у региону Централне Азије, а пре свега за Таџикистан, представља чињеница да 60% афганистанско-таџикистанске границе контролишу управо Талибани.
– Русија је била принуђена да војно интервенише у Сирији са циљем да помогне у борби против ИГИЛ-а, да се тероризам не би пренео не само у Русију, већ и у друге земље чланице ОДКБ, као што су Казахстан, Таџикистан и Киргистан, из којих се одређени број људи бори на страни ИГИЛ-а, а који би при повратку у своје земље могли да покушају да у њима направе сличну ситуацију као што је направљена и Ираку и Сирији.
– И поред реалне опасности, за сада нема неких већих нереда, прилива избеглица и терористичких напада у земљама Централне Азије, па се може рећи да је ситуација у њима стабилнија него у неким европским земљама.
– Планови ОДКБ за 2016 годину: наставак борбе за очување безбедности и стабилности супротстављањем ширењу ИГИЛ-а на информационом и оперативном плану, формирање снага за специјална дејства ОДКБ (вежба у Јерменији), вежба војних обавештајних служби у Таџикистану, друге вежбе на нивоу војски и штабова, војна такмичења и отклањање недостатака.
– ОДКБ са забринутошћу прати ситуацију на Кавказу у вези са конфликтом између Јерменије и Азербејџана око Нагорно-Карабаха, где је дошло до погоршања, то јест сукоб се поново распламсава, уз употребу тешког наоружања и тенкова, при чему има и настрадалих. ОДКБ се залаже за смиривање ситуације и решавање конфликта политичким путем.
– Иако ОДКБ ради на формирању заједничке војске, он се не позиционира као чисто војни блок који постоји само да би се супротстављао НАТО-у, већ се, пре свега, бави заштитом безбедности држава чланица и то не само на војном плану и војним средствима, већ и у сфери реаговања на ванредне ситуације (анализа, размена информација, прогнозирање, фомирање хуманитарних центара и друго).
– Војна доктрина Руске Федерације не смета развоју ОДКБ, јер је у оквиру ње предвиђено учешће земље у организацији, укључујући и нуклеарну заштиту држава савезника.

Извор:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *