Логика савезништва је у поштовању одлука и решења које доноси званична Русија

21/12/2014

tesic2_small Пише: Горан Тешић

 

Већ дуже време у неким српским патриотским медијима, који важе као русофилски, објављују се текстови, који су отворено опозиционо настројени према званичној Русији, а у вези са њеним унутрашњим питањима. При томе, није спорно да се износе аналитичка мишљења, већ је спорна тенденција отворених напада на званичну Русију, која у појединим случајевима прелази границе политичке коректности.

“Евроазијски комуникациони центар Србије” (ЕКЦС) иступа против ове тенденције, јер сматра да треба да се поштује избор грађана Русије, који су на изборима гласали за председника Владимира Путина и за партију “Једина Русија”, која је формирала владу. То значи, да они који су за савез Србије са Русијом, Белорусијом и Казахстаном у оквиру евроазијских интеграција, као и они који су за тесну сарадњу са Русијом, треба да у складу са исказаном изборном вољом грађана Русије поштују и одлуке и решења оних за које су они гласали. Непоштовање одлука званичне Русије смањује могућности да патриотска опозиција у Србији добије подршку званичне Русије, а то се односи и на инструменте руске “меке моћи” коју српска патриотска опозиција тражи да јој буду доступни. Логика и смисао савезништва нису у томе да се неко опредељује за Путина и Русију, а да је уједно отворено нападачки против одлука и решења које Путин и сарадници које је он изабрао доносе. Логика савезништва је у поштовању одлука и решења које доноси званична Русија. Званична Русија са своје стране принципијелно поштује одлуке бирача у Србији и увек се труди да одржава најбоље могуће односе са званичном влашћу у Србији, јер је она изабрана на демократским изборима. То јест, коју ћу власт изабрати грађани Србије и Русије је унутрашње питање две земље у које ниједна од њих не треба да се меша. Савезништо треба да се гради на реално постојећим могућностима, без подривања међусобног поверења.

One thought on “Логика савезништва је у поштовању одлука и решења које доноси званична Русија

  1. Bianca

    Hvala za ovaj tekst. To je vrlo tezak princip za mnoge ljude da shvate –saveznistvo podrazumeva poverenje, lojalnost i osjecaj zajednistva. Ima puno prostora za analizu dogadjaja — vremena su bremenita promenama. Saveznistvo podrazumeva podrsku u teskim vremenima. Osobito u ovim historijskim momentima kada se je otvorio vec duze ocekivani jaz izmedju starog i novog poretka. Zar je itko ocekivao da ce to proci bezbolno, bez velikog napora i angaziranja cele nacije. Kritika u ovakvim okolnostima je vrlo neozbiljno shvacena uloga intelekta u realnom svetu. Nazalost, poplava tog fenomena u mnogim Srpskim medijima ukazuje na neshvacanje ozbiljnosti situacije.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *