Mинистар ЕЕК-а дао изјаву о формирању заједничког тржишта рада ЕАЕС-а

timur_sulejmenov_smaller

Министар за економију и финансијску политику Евроазијске економске комисије (ЕЕК), Тимур Сулејменов, на конференцији за новинаре је говорио о формирању заједничког тржишта рада ЕАЕС-а.

“Заједничко тржиште рада представља нормативно-правна база. Што се тиче спровођења свих правила уговора, можемо констатовати: они се спроводе. Русија је главни прималац радне снаге из других држава Савеза”, рекао је он.

Један од аспеката формирања тржишта рада, како је рекао, је пензионо законодавство. “Сви ми се, пре или касније, пензионишемо. Ако смо створили заједничко тржиште рада, што значи да ће држављанин једне земље бити у могућности да ради у свих пет земаља ЕАЕС-а, јасно је да поред права на плату, боловање и годишњи одмор, он треба да има право и на пензију. То је управо оно што сада озакоњујемо. Ми имамо посебан уговор о обезбеђивању пензија радницима земаља ЕАЕС. Он се налази у процесу усаглашавања. Споразум описује како се формира право на пензију, равноправност територија и радног стажа. Имамо лимит, а то је период учешћа у пензионом систему. Да не би нестали “комадићи” стажа у другим земљама, ми смо прописали њихову обавезну регистрацију. Најважнија ствар је да ће се пензије екпортовати. То јест ако је држављанин Киргистана радио пет година у Русији, стварно, легално и уплаћујући део за пензију, пензиони фонд РФ ће му из буџета уплаћивати пензију за тих пет година колико је радио у Русији”, објаснио је он.

“Заједничко тржиште рада се формира, а регулаторни оквир је скоро завршен. Сама миграција радне снаге је знатно увећана. Ово се односи и на грађане Киргизије који раде у Русији и Казахстану. Многе ствари се легализују и на тај начин дајемо гаранције и држави и радницима, додао је Тимур Сулејменов.

Извор: http://24.kg/eaes/30016_ministr_eek_rasskazal_o_formirovanii_obschego_ryinka_truda_eaes/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *