Моћ руске индустрије – Смоленски текстил

Практично сваки десети грађанин Русије има нешто у гардероби из Смоленска, јер су смоленски произвођачи трикотаже одавно придобили њихово поверење. За свој квалитетан рад, укључујући и старање о дечјем здрављу, смоленски текстилци су 2015. године били награђени знаком “Најбоље деци”.

Лидер смоленске текстилне индустрије је фабрика чарапа, која производи 110.000 пари дневно. У производном асортиману фабрике су и чарапе израђене од био-памука за космонауте, које се користе и на међународној космичкој станици. Чарапе за космонауте су отпорне на статички електрицитет, не упијају прашину и имају анти-бактеријска својства.

Иначе, био-памук је врста памука при чијем се гајењу не користе хемикалије и генетски модификована семена. Био-памук се сакупља и обрађује ручно, што утиче на квалитет текстилних влакана. При обради се примењују технички стандарди који одговарају прављењу органске продукције. Проценат коришћења био-памука у светској трговини је мањи од 1%. Био-памук има хомогену структуру, отпоран је на влагу и има хипо-алергена својства.

Поред био-памука смоленски текстилци користе и друга савремена влакна, као што су бамбус и соја. Тако на пример соја се сматра ткањем 21. века, која по мекоћи није лошија од кашмира и свиле, а и корисна је за здравље, јер садржи 18 типова амино-киселина. У смоленској текстилној индустрији напредне технологије омогућавају решавање неколико задатака истовремено. На пример обрада јонима сребра омогућава чврстину одеће и спречава ширење бактерија. Такође се користи и специјални слој против гљивица.

Смоленски текстилци непрестано раде на ширењу асортимана производа и повећању обима производње. Све у свему смоленске фабрике текстила се интензивно развијају и показују да Русију економски ни у ком случају не представљају само нафта и гас.

Ево шансе за српске текстилце за кооперацију и развој у оквиру Евроазијског економског савеза.

Погледајте филм о смоленској текстилној индустрији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *