Генерални секретар ОДКБ најавио престанак заједничке активности са НАТО-ом

natalija_kljajic2_small Превела: Наталија Кљајић

 

Генерални секретар ОДКБ, Николај Бордјужа је изјавио да ова организација обуставља све контакте и заједничке активности са НАТО-ом због става Алијансе поводом украјинске кризе.

Бордјужа је истакао да је у садашњим околностима спољне политике ОДКБ неопходно ојачати сарадњу са ШОС-ом. Он сматра да је потребно ојачати сарадњу са Кином, на заједничким активностима у одговору на изазове и претње, и са Ираном, посебно око проблема незаконите трговине наркотицима.

ОДКБ предвиђа сарадњу у Азијском региону и са другим међународним организацијама, које су специјализоване за питања безбедности.

Раније је Бордјужа изјавио да тренутно нема потребе за реаговањем на све веће присуство НАТО-а у Европи. Он сматра да на то још увек није потребно реаговати, али је јасно да ОДКБ пажљиво прати све изјаве и сва дејства Алијансе, као и да јачање у великој мери диктира краткорочна политичка ситуација.

Треба напоменути да је Расмусен крајем марта изјавио да догађаји у Украјини могу довести до промена у приступу НАТО-а према пријему нових чланова. Конкретно, он је изјављивао да ће НАТО наставити ширење на Исток и јачање свог присуства у земљама чланицама НАТО-а у Источној Европи.

Осим тога, НАТО земље су одлучиле да хитно развију мере за могуће јачање војног контингента. Значи, планирају јачање НАТО трупа у Источној Европи: у Пољској, Естонији, Летонији, Литванији, Румунији. Такође планирају повећано патролирање ваздушним простором балтичких држава, као и усмеравање бродова у Балтичко море и источни део Средоземног мора.

У том смислу, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је изјавио да Москва очекује од НАТО-а објашњење поводом планова у Источној Европи.

Извор: http://www.vz.ru/news/2014/4/24/683724.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *