Патријарси Кирил и Иринеј служили Свету Литургију у Храму Светог Саве и освештали споменик Светом цару Николају Романову

dalibor_skoric2_smallПише: Далибор Шкорић

 

Руски и српски патријарх служили заједничку Литургију у Храму Светог Саве.
Србија добила део моштију Светог Александра Невског.
Освештан споменик Светом цару Николају Романову у центру Београда.

IMG_20141116_124732 У Храму Светог Саве је одржана Света архијерејска Литургија коју су служили руски патријарх Кирил и српски патријарх Иринеј. Храм је био до те мере пун да се једва могло ући у њега на самом почетку Литургије. Након службе патријарси Кирил и Иринеј су одржали говоре и предали поклоне.

Патријарх Иринеј је у браћању навео да није било времена када српски и руски народ нису били окренути један другоме још од времена одласка Светог Саве са руским монасима на Свету Гору, посебно истакавши дело Светог цара Николаја Романова када је “жртвовао царски венац за живот Србије”, мислећи под овим на инсистирање цара Николаја на помоћи српској војсци у првом светском рату, можда највећој коју је српски народ икада добио од другог народа. Као што је познато руски цар је у данима кад је српска војска била сатерана на обалу јадранског мора после преласка албанских гора упутио телеграм, чији се оригинал може видети у музеју Српска кућа на Крфу у којем захтева од савезника да превезу бродовима “остатке остатака српске војске” уз услов да ће Русија у супротном потписати сепаратни мир са заједничким непријатељем и изаћи из рата, односно оставити савезнике саме у даљој борби. Неби било спасавања српске војске савезничким бродовима да овог ултиматума није било, као што неби било ни потоњег солунског фронта.

Патријарх Иринеј је патријарху Кирилу предао орден Светог Саве првог степена за, како је рекао “постојану и делотворну љубав” руске цркве и народа према Србији. Такође поклонио је и икону Мајке Божије руском патријарху.

Руски патријарх Кирил се захвалио за топло гостопримство рекавши да је православна вера створила оно најбоље у карактерима руског и српског народа, “жеђ за светошћу и храброст”. “Страни поробљивач”, наставио је руски патријарх “спалио је мошти Светог Саве” намеравајући да уништи православну веру код Срба, не знајући да ју је ојачао а овај Храм, који је један од највеличанственијих на свету, је доказ тога.” Руски патријарх је патријарху Иринеју и српској цркви поклонио честицу моштију Светог Александра Невског да снажи српски народ у тешком времену и страдањима кроз која пролази и данас. Овај део моштију ће за празник овог светитеља бити предат цркви Св. Александра Невског у Београду у којој ће се даље чувати. Поред овога српском патријарху је поклоњен специјално направљен Крст и Панагија посвећени Светом Сергију Радоњешком, великом руском светитељу коме је у Русији поисвећена цела ова година, као и икона Мајке Божије.

IMG_20141116_125554Након Литургије оба патријарха су извршила освештавање споменика Светом цару Николају Романову у центру Београда уз присуство великог броја грађана које киша није спречила да дођу са транспарентима подршке Русији, руским царским заставама и сликама цара Николаја. Руски патријарх Кирил је након чина освештања споменика истакао да је ово историјски дан и да људи који присуствују историјским догађајима обично нису свесни тога, тек то касније схватају читајући о томе. Цар Николај је,како је рекао, желео да спаси Србију и целу Европу од рата ризикујући и на крају губећи своје царство и живот. Као што је познато Аустроугарска је објавила рат Србији, а Русија у жељи да заштити Србију објављује рат Аустроугарској који није морала да објави поготово што сама није била спремна за рат. “Србија је”, навео је патријарх Кирил “сачувала успомену на Цара Мученика и кад његово име није смело да се спомене у Русији, па до данашњег дана, због чега јој је Русија неизмерно захвална”.

Након беседа оба патријарха, венце су положили званичници Републике Србије и амбасадор Русије Александар Чепурин, након чега се присутнима се обратио председник Србије Томислав Николић, који је навео узајамне примере пријатељства и жртве оба народа једног за другог – уласка Русије у Први светски рат и касније битке за Буковину коју је водила само због Србије, до ултиматума савезницима за спасавање српске војске бродовима, као и српско примање руских избеглица после револуције.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *