Религиозни погром у Украјини!

selo_pticje_smaller

tesic2_small Пише: Горан Тешић

 

У последњих месец и по дана пажња православног и правдољубивог света уопште усмерена је на село Птичје, на Волини, у Ровенској области, на западу Украјине. У том селу се води борба за опстанак православља које се налази под невиђеним притиском представника (“свештеника” и верника) неканонске и непризнате Украјинске Православне Цркве Кијевског Патријархата (у даљем тексту УПЦ КП), који уз помоћ нових украјинских власти, формираних после Мајдана, и припадника украјинске екстремистичке организације “Десни сектор” покушавају да отму од Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата (званичан назив Украјинска Православна Црква – УПЦ, у даљем тексту да би избегле могуће нејасноће УПЦ МП) сеоску Свето-Успенску цркву.

УПЦ МП је део Руске Православне Цркве (у даљем тексту РПЦ), која је по одлуци Архијерејског Сабора РПЦ од 30-31. јануара 1990. године добила велика права у погледу самоуправе и широку аутономију и која се налази у канонском општењу са свим помесним православним црквама.

А како је настала УПЦ КП? 1992. године тадашњи Митрополит Кијевски и целе Украјине Филарет (Денисенко) са делом свештенства напушта канонску УПЦ МП и оснива неканонску и непризнату УПЦ КП. Иначе, Филарет (Денисенко) је чак био и један од кандидата за патријаршијски престо РПЦ 1990. године. Због тога што је предводио црквени раскол, РПЦ га је 1992. године лишила архијерејског чина, а 1997. отлучила од Цркве и предала анатеми.

Историја напада на цркве УПЦ МП од стране припадника УПЦ КП није нова, али је посебно добила на интензитету током 2015. године, у којој је у Волинској, Ровенској, Тернопољској, Лавовској и Черновицкој области на западу Украјине насилним путем било одузето од свештеника и верника УПЦ МП 28 цркава. Највећи инциденти су се десили у септембру прошле године у тернопољском селу Катериновка и у ровенском селу Птичје у децембру. У Катериновки су припадници “Десног сектора” уз подршку локалне полиције, Националне гарде и посланика пребили жене и старце. Погледајте видео:

Такође су тучени и млади Богослови, семинаристи Почајевске лавре који су дошли у Катериновку да бране сеоску цркву. На следећем видеу они говоре о томе:

Што се тиче правне стране конфликта у селу Птичје, она укратко изгледа овако. 2. септембра 2015. године суд у Кијеву је пресудио да црква Успења Пресвете Богородице у селу припада УПЦ МП. Представници УПЦ КП се нису сложили и предали су жалбу апелационом суду у Кијеву. 2. децембра заседао је апелациони суд, а поред правника, учествовали су и представници мисије ОЕБС и обласне администрације. Представник Ровенске обласне државне администрације је молио суд да уважи жалбу УПЦ КП, али је суд одбио жалбу и тиме је предмет био решен у корист УПЦ МП.

Међутим, ствар, и поред судске одлуке, није била завршена. “Свештеници” и верници УПЦ КП, 18. децембра, уз подршку припадника екстремистичког “Десног сектора” и локалне полиције, блокирају улаз у цркву и спречавају свештенике и вернике УПЦ МП да уђу у њу и одрже Божију службу. При томе су користили палице, мотке, сузавац, ватру и физичку силу, при чему су неки свештеници и верници УПЦ МП били повређени. Украјинска полиција није обезбедила спровођење закона, то јест несметани улазак свештеника и верника УПЦ МП на свој посед, иако су они имали све неопходне документе. Погледајте како је то изгледало:

20. децембра на сајту Ровенске епархије УПЦ МП је било објављено отворено писмо Митрополита Вартоломеја упућено председнику Украјине Петру Порошенку, а у вези са догађајима у селу Птичје који се оправдано могу окарактерисати као ПОГРОМ! Митрополит у писму описује дешавања у селу, при чему уз помињање познатих и камером снимљених сцена, додаје и да су преступници у ноћи између 19. и 20. децембра разбијали прозоре на кућама верника УПЦ МП. Такође, онима који су дошли да подрже религиозну општину УПЦ МП секли су гуме на аутомобилима и пуцали у стакло из пнеуматичког оружја. На крају писма Митрополит Вартоломеј моли Петра Порошенка да се умеша у сукоб и да заштити своје суграђане од погрома. Овде је и превод писма на руски језик. Међутим, за сада, нема помоћи од стране Петра Порошенка, нити од било кога другога из Украјине. Свештенство и верници у селу су принуђени да држе службу Божију испред своје цркве и у гаражи поред ње. Погледајте како то изгледа:

У одбрану православља у западној Украјини стали су својим изјавама руски патријарх Кирил, бугарски патријарх Неофит и српски патријарх Иринеј.

За то време украјинске обласне власти покушавају да разним смицалицама некако издејствују да утицај УПЦ КП превагне у селу. Прво су предложили да се у цркви наизменично држе службе, то јест да једном службу држи УПЦ МП, а онда УПЦ КП и тако редом. А онда су одлучили да уопште забране било какве службе. Затим је “архиепископ” УПЦ КП Иларион рекао да се УПЦ КП слаже да они у селу граде своју цркву, ако се са тим сложе становници села. Али, становници представљени “Десним сектором” и верницима УПЦ КП се не слажу, то јест они хоће да отму туђе.

Последња вест од данас 17. јануара је да активисти УПЦ КП покушавају да отму цркву која припада УПЦ МП у селу Красносили у Ровенској области.

Дакле, напади, прогони и погроми канонске УПЦ МП у Украјини се настављају и појачавају. Можемо да претпоставимо да је крајњи циљ украјинских националиста који су узели власт незаконитим путем на Мајдану, да после отимања мањих цркава, коначно отму и две највеће православне светиње у Украјини – Кијевско-Печерску и Почајевску лавру. Њихов мотив је јасан – сломити последњи утицај руског света у Украјини, а који је оличен у постојању УПЦ МП, јер је избор вере у великој мери и избор судбине народа.

Међутим, православни у Украјини, а посебно у њеном западном делу, а који представља историјску Црвену Рус као неодвојиви део руског света, настављају херојски да се боре за свој опстанак. Овим путем уједно позивамо све оне којима је стало до правде да што је могуће више шире истину о верском погрому у Украјини.

ЗА ОПСТАНАК УПЦ МП У УКРАЈИНИ И ЗА ОДБРАНУ ЦРВЕНЕ РУС!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *