“Русија је историјски савезник и добар сусед Казахстана. Имамо највећу границу на свету и просто нема смисла да се делимо.”

temirzan_zalgasbajev Превео: Марко Јевтић

Alatau Fruits Engineering: “Вртови уместо наркотика” у централној Азији

Компанија Alatau Fruits Engineering разрађује пројекте интензивних башти по систему “кључ у руке” за узгајање јабука на територији Казахстана и држава централне Азије. Генерални директор компаније Темиржан Жалгасбајев говорио је у каквим правцима планира развијање бизниса у оквирима Евроазијског економског савеза и како је учење по програму пословне школе “Сколково” “Пракса за директоре” утицало на делатност фирме.

Молим Вас, реците о својој компанији.

Прво смо се окупили да радимо на пројекту “Баште – кључ у руке”, планирали смо да ћемо се углавном бавити садњом башти, узгајањем садница, и да ћемо то радити веома квалитетно, по светским стандардима. Када сам се припремао за пројекат у пословној школи “Сколково”, озбиљно сам се заинтересовао за тржиште јабука у Русији и наручио сам истраживање тржишта. По резултатима истраживања, схватили смо да у нашој компанији у први план треба да избије структура, која ће бити некакав оператор на тржишту јабука централне Азије. Тренутно се крећемо управо у том правцу. Наш задатак је узгајање јабука екстра класе.

Компанија данас обавља своју делатност и у правцу пројекта “Баште – кључ у руке”, већ имамо наруџбине за следећу годину. Тренутно припремамо клијентима по принципу “кључ у руке” скоро 200 хектара интензивних башти. Можемо да направимо до 1000 хектара таквих башти годишње.

Сајт наше компаније засада стоји само као визит карта, тренутно га дорађујемо. Мало касније, кроз месец-два, сајт ће бити потпун, биће видљиви сви механизми нашег рада са вртларима, клијентима, добављачима и муштеријама. Сви механизми ће бити изложени на сајту у виду презентације.

Ваши клијенти се углавном налазе на територији Казахстана?

Ове и следеће године – да.

А даље?

Даље су у првом плану оближње државе (Киргистан и Таџикистан), из разлога што су тамо јединствени микроклиматски услови. Такође постоје планови и у Русији: већ сада разматрамо са нашим партнерима шта ћемо радити на Криму. Наше колеге су већ биле на Криму, бациле поглед, осврнуле се тамо-вамо. Подржавамо везу са вртларима који већ раде на Криму. Чекамо док се разјасне правила вођења бизниса у региону. Док једни говоре да ће то бити државно-приватно партнерство, други тврде да ће на полуострву бити примерна слободна економска зона. Видећемо шта ће бити од тога.

Наш интерес више не обухвата само Казахстан, хоћемо да избијемо на тржишта Русије, Киргистана и Таџикистана. Можда ћемо пробати да радимо у Афганистану, на пример, под паролом “Вртови уместо наркотика”. Група аналитичара се тренутно бави проучавањем питања међународне политике.

Наш основни задатак је испорука веома укусних јабука екстра класе управо у Русију и Казахстан. Евроазијски економски савез годишње увози јабуке у вредности од 1 милијарде долара. То је огромна цифра.

Поменули сте да спроводите анализу тржишта и вођења бизниса. Реците, како процењујете перспективе Евроазијског економског савеза и рада у њој?

Русија је историјски савезник и добар сусед Казахстана. Имамо највећу границу на свету и просто нема смисла да се делимо.

Било је веома много расправа о томе како су Русија и Белорусија добиле од тог савеза, а Казахстан изгубио. Сада настојимо да направимо тако да таквих разговора буде што мање. Имамо шта да понудимо Русији, а то су производи високог квалитета. Сложићете се, уместо да купујете неукусне јабуке из Пољске (наравно, нису све такве, али има их), боље је да ставите на сто добре јабуке из Казахстана, са енергијом нашег јединства.

На пример, када одем у прибалтичке земље, тешко ми је да разговарам са становницима тих држава, зато што мислимо на другачији начин. Дођем у Москву и схватим да ми је пријатно, Московљани ми долазе у госте и њима је такође пријатно.

Како је образовање утицало на ваш живот, на вашу каријеру? Ваш факултет и, наравно, студије на “Сколкову”?

Завршио сам за финансијског аналитичара, радио сам у банци. Тада је то још било у моди, допадало се свима, али се потом све завршило. Схватио сам да је то све само мехур и вратио сам се у реални сектор.

Испрва сам се пријавио за програм МBA на енглеском језику на универзитету у Казахстану, потом сам схватио да ми није баш по укусу, више ми се учило на руском. До тада су моји познаници похађали “Сколково” и изјаснили су се веома позитивно.

Студије на “Сколкову” су прошириле мој видокруг и отвориле нове видике. Разговарао сам са људима, многима су се допале моје идеје. Кад сам дошао у “Сколково” имао сам неколико пројеката, неколико видова бизниса, планирао сам да научим да ефективније управљам њима. Али на годишњицу “Сколкова” довезао сам јабуке које су се свима допале и помислио сам: “Боже, па треба се баш овим бавити!”

У “Сколкову” постоји сјајна експертска екипа, веома добронамерни аудиторијум, где сви хоће нешто да пруже једно другом. Притом су људи који долазе у “Сколково” потпуно компетентни.

Извор: http://eurasiancenter.ru/eduexperts/20140724/1003601011.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *