Русија се спрема да уведе мере заштите од производа који воде порекло из република ЗНД-а (Украјине, Грузије и Молдавије), које се налазе у процесу припрема за евроинтеграције

natalija_kljajic2_small Превела: Наталија Кљајић

 

Заменик премијера РФ, Игор Шувалов, сматра да Русија има право да донесе одлуку, независно од “тројке”, о увођењу мера заштите свог тржишта, на националном нивоу.

Треба напоменути да је још раније предлагано увођење заштитних мера на заседању Савета Евроазијске економске комисије у Сочију. Међутим, представници Белорусије и Казахстана су сматрали да није препоручљиво увођење заштитних мера за робе из Украјине, Грузије и Молдавије. Разлог за то је, вероватно, њихова неспремност да смање обим трговине са овим републикама или безначајан обим трговине за одређене врсте робе.

Важно је напоменути да се процењени губитак само економије Украјине, након потписивања Споразума о асоцијацији, на руском тржишту процењује на 33 милијарде долара. Међутим, Кијев не интересују последице потписивања овог споразума, као ни затварање руског тржишта за неке групе производа, због њиховог лошег квалитета. Украјински кондиторски производи су надомештени производима из Белорусије, који имају 30%-500% нижу цену. Процењује се да ће због тога украјински кондитори до краја године изгубити око 130 милиона гривни. Такође, 16. јуна је забрањен увоз кромпира из Украјине, зараженог “златном нематодом”. Крајем фебруара је, такође, суспендован сертификат на увоз свињског меса из Украјине. Почетком априла, након лабораторијских испитивања, уведена је забрана увоза млечних производа из Украјине. Као разлог је наведен фалсификат и коришћење биљних масти под маском животињских. Значајно је смањен увоз украјинских вагона, а као разлог се наводи њихов лош квалитет, који је већ проузроковао неколико железничких хаварија (Подмосковље, мај 2014, шест путника погинуло, око 50 повређено). Потпуно је прекинута сарадња са Украјином у оквиру војно-индустријског комплекса.

Грузија је, уочи потписивања Споразума о асоцијацији, одлучила да се консултује са Русијом. Међутим, није познато какав је исход ових консултација, јер за њих није било довољно времена. Молдавија, Грузија и Украјина се налазе под спољним утицајем и не представљају политичке субјекте. Напротив, наведене земље су објекти у геополитичкој и геоекономској супротстављености РФ и алијансе САД-ЕУ.

Кључна претња за тржиште Царинског савеза од стране ових република је реекспорт јефтине робе из земаља ЕУ, под маском робе произведене у републикама, и дампинг робе националних произвођача.

Не треба сумњати у то да ће бити реекспорта и дампинга, јер произвођачи у Грузији, Молдавији и Украјини не могу бити конкурентни са европским компанијама. Осим тога, тржиште ЕУ је и даље безбедно заштићено захваљујући механизму увозних квота за производе придружених земаља и строжијим стандардима квалитета робе. Дакле, једино тржиште на коме производи Грузије, Молдавије и Украјине могу бити конкурентни је тржиште Царинског савеза. Док је ниво реекспорта робе из ЕУ у земље ЦС мали, ипак су често откривани овакви случајеви у Белорусији из правца Молдавије и Украјине. На пример, под маском молдавског воћа и поврћа увозе се производи из Румуније и Пољске.

Међутим, чини се да молдавска елита почиње да схвата последице свог избора, али њих не интересује цена евроасоцијације, јер је министар пољопривреде Молдавије приморан да покаже чуда логике. Он сматра да ће штета изазвана забраном извоза молдавског воћа и поврћа на руско тржиште “бити прихватљива”, а квота од 40 хиљада тона јабука годишње за снабдевање ЕУ неким чудом ће покрити забрану на увоз у Русију, иако у Руској Федерацији годишње продају од 160-200 хиљада тона.

Сличне проблеме имају и молдавски винари. Министар пољопривреде и прехрамбене производње Бурмаков Василије верује да проблеми могу бити решени, међутим, не предлаже конкретне методе. Занимљиво је напоменути да молдавске елите чак ни не покушавају да спасу своје произвођаче и нису спремне да схвате суштину проблема, једноставно, радије се жале штампи.

Извор:

http://www.odnako.org/blogs/vvedenie-zashchitnih-mer-po-otnosheniyu-k-tovaram-evroassociirovavshihsya-respublik-sng-rossiya-gotovitsya/

http://www.odnako.org/blogs/ukraina-teryaet-rossiyskiy-rinok-i-rvyot-svyazi-s-rf-v-oboronnoy-sfere-komu-ot-etogo-stanet-huzhe/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *