Руска софтверска индустрија

tesic2_small Пише: Горан Тешић

 

Данас је опште прихваћено становиште да се економија Русије у потпуности заснива на нафти и гасу и да она уопште или скоро уопште нема ниједну другу конкуренту грану индустрије. Ова тврдња није тачна и производ је или намере да се реноме Русија унизи или неинформисаности. истина је да највећи део профита Русија има од нафте и гаса, али није тачно да нема друге гране које су конкурентне на светском тржишту. Русија данас производи и извози квалитетно наоружање, авионе, аутомобиле и камионе, машине и пратећу опрему, прехрамбене производе… А у тексту који следи позабавићемо се једном граном индустрије која спада у високу технологију, а то је – софтверска индустрија.

Рунет

Рунет је општи назив за рускојезични интернет, који представља део општег глобалног интернета. Рунет се простире на свим континентима, укључујући и Антарктик. Ипак, највећи део Рунета се налази у Русији, као и у земљама бившим чланицама СССР-а.

Домени који се најчешће користе у Рунету су: .su, .ru, .рф, .ua, .kz, .com и .org.

Колико се пажње посвећује Рунету говори и чињеница да данас постоји и годишња награда “Премија Рунета” коју Руска Федерација додељује најуспешнијој компанији из области развоја рускојезичног дела интернета.

Званични сајт Рунета где се могу наћи веома корисне информације о развоју информатике, интернета и телекомуникација у Русији, укључујући и новости, анализе и интервјуе са познатим личностима из ових области: http://therunet.com/

Најпознатије компаније и личности

Јандекс

“Јандекс” (“Яндекс”) је компанија основана 2000. године (као пројекат са производима постоји од 1997.) која се бави претрагом интернета и развојем различитих сервиса (електронска пошта, географске мапе, бизнис, новости, речници, видео, блогови, услуге плаћања и друго), који помажу људима у свакодневом животу и раду. “Јандекс” у Русији заузима 62% (податак из јула 2013.) тржишта претраживача, а њиме се користи више од 94 милиона људи (податак из јула 2013.) из разних земаља.

“Јандекс” је развио сопствени метод за машинско учење – Матрикснет, који користи систем за претрагу узимајући у обзир много фактора приликом рангирања резултата претраге. Овај метод користи и ЦЕРН за анализу распада мезона.

У мају 2012. године “Јандекс” је поставио своје акције на NASDAQ са симболом YNDX и кренуо је у освајање и нерускојезичних тржишта. Већ постоји претраживач и на енглеском језику.

“Јандекс” данас заузима четврто место у свету у рангу претраживача. Испред њега су Google, Baidu и Yahoo.

Директор компаније је Аркадиј Волож. Овде треба поменути и другог оснивача компаније, недавно преминулог, Иљу Сагеловича, легендарног руског програмера који је био технички носилац пројекта “Јандекс”.

Недавно је изашла и књига “Јандекс Воложа”, која говори о стварању и раду компаније “Јандекс” и њеном директору Аркадију Воложу.

jandeks_voloza

 

 

 

 

 

 

 

 

Званична интернет адреса компаније: http://www.yandex.ru/

Прича о “Јандекс”-у на енглеском језику:

Лабораторија Касперског

“Лабораторија Касперског” је данас мулти-национална компанија које је основана 1997. године од стране Јевгенија и Наталије Касперски. Бави се производњом софтвера за заштиту и анти-вирусног програма. Компанија данас послује у скоро 200 земаља света. Седиште компаније је у Москви, а има укупно око 2800 запослених. Производи “Лабораторије Касперског” обезбеђују заштиту за око 300 милиона индивидуалних корисника и преко 250.000 корпоративних клијената широм света.

Најпознатији производ “Лабораторије Касперски” је анти-вирусни програм Kaspersky Anti-Virus који у највећој мери користе индивидуални корисници. Поред анти-вирусног програма, компанија нуди и друге производе као на пример Kaspersky Endpoint Security for Business који је намењен великим компанијама, а који представља платформу која садржи низ алата и технологија који омогућавају компанијама да открију, контролишу и заштите своје уређаје који имају додирне тачке са спољашњим информационим окружењем, као и Kaspersky Small Office Security за мала предузећа. Производи “Лабораторије Касперски” раде и на Windows и на Mac платформи.

Директор компаније је Јевгениј Касперски.

“Лабораторија Касперски” је један од светских лидера у домену софтвера за заштиту.

Званична интернет адреса компаније: http://www.kaspersky.com/

Интервју са Јевгенијем Касперским о настанку компаније:

Евгений Касперский: рождение Лаборатории

Паралелс

“Паралелс” (“Parallels”) је компанија основана 2000. године која се бави производњом софтверских решења за међуплатформску (cross-platform) комуникацију, услугама хостинга, као и такозваних “cloud” услуга. Компанија данас запошљава више од 900 људи широм света.

Међуплатформски производи компаније омогућавају да покрећете Windows програме на Mac платформи без рестарта рачунара, да покрећете Windows и Linux програме на истом рачунару, да приступате вашем серверу са iPad-а. Главни производ “Паралелса” у овој области је Parallels Desktop for Mac који је продан у више од 4 милиона копија.

Што се тиче услуга у области хостинга и “cloud”-а, “Паралелс” својим производима помаже сервис провајдерима да успешно расту и повећавају профит. Данас више од 9000 сервис провајдера користи решења која је понудио “Паралелс. Главни производи у овој области су Parallels Plesk Panel и Parallels Cloud Server.

Главни руководиоци компаније су Биргер Стен (генерални директор) и Сергеј Белоусов (оснивач, председник управног одбора и главни архитект). Иначе, Сергеј Белоусов је једна од најзначајнијих личности руске информатичке индустрије. Познат је по својој иновативној делатности, а у последње време се бави инвестирањем у такозване “стартап” (“startup”) компаније. “Стартап” компаније су младе компаније које тек почињу са радом и које покушавају да се пробију на тржишту на основу свежих технолошких идеја и решења.

Званична интернет адреса компаније: http://www.parallels.com/

Интервју са Сергејем Белоусовим о настанку компаније:

Сергей Белоусов: как родилась компания "Parallels"

Jetbrains

“Jetbrains” је руска компанија основана 2000. године у Прагу од стране 3 програмера, Сергеја Дмитријева, Валентина Кипиаткова и Јевгенија Бељајева. У то време компанија се звала “IntelliJ”. Њен први производ је био алат за рефакторинг (побошљање квалитета) Java кода. “Jetbrains” данас има више од 300 запослених у пет центара: Прагу, Санкт Петебургу, Москви, Минхену и Бостону. Главни развојни центар је у Санкт Петербургу.

“Jetbrains” развија производе за програмске језике Java, Ruby, Python, Objective-C и .NET. Познат је њихов рефакторинг алат за .NET – ReSharper. Међу производима “Jetbrains”-а се налазе и софтверски алати “TeamCity” који подржава Continuous Integration (CI) и YouTrack који подржава управљање програмским грешкама и задацима на бази Scrum методологије.

“Jetbrains” је и развио нови програмски језик – Котлин, који представља статички типизиран језик базиран на JVM-у, то јест побољшану верзију Java-е.

Производе “Jetbrains”-а користи око 75000 корисника широм света.

Директор компаније је Максим Шафиров.

Званична интернет адреса компаније: http://www.jetbrains.com/

Кроз канцеларије “Jetbrains”-а:

JetBrains office tour

ABBYY

“ABBYY” је компаније основана 1989. године у Москви, која се бави развојем технологија вештачке интелигенције у служби препознавања текста.

Најпознатији производи компаније су ABBYY FineReader (OCR програм који омогућава редактирање и претраживање скенираних докумената у PDF формату и дигиталних фотографија) и ABBYY PDF Transformer који омогућава конверзију PDF докумената у било који други тип документа који може да се редактира и претражује.

“ABBYY” група има 14 канцеларија широм света, од који су 5 у Русији (главно седиште је у Москви), док се друге налазе у САД, Немачкој, Великој Британији, Јапану, Украјини, Аустралији, Канади, Кипру и Тајвану. У компанији је регуларно запослено више од 1250 људи и 900 “фриленсера”. Просек запослених је 27 година. Више од 30 милиона људи широм света користи производе компаније “ABBYY”.

Директор компаније је Дејвид Јанг.

Званична интернет адреса компаније: http://www.abbyy.com/

О компанији “ABBYY” на енглеском језику:

ABBYY USA – OCR, Document Conversion and Data Capture Solutions

Вконтакте

“Вконтакте” (“У контакту”) је највећа руска друштвена мрежа и једна од најпопуларнијих на територији бившег СССР-а. По подацима из фебруара 2013. године број посетилаца на дневном нивоу је 43 милиона људи. Мрежа је у почетку била намењена студентима са руских факултета, али је касније прерасла у савремен, брз и естетски обликован начин мрежне комуникације.

Може се рећи да “Вконтакте” представља руски пандан “Фејсбуку” са свим стандардним елементима модерне друштвене мреже у које спадају могућности прављења профила са личним информацијама, додавање различитих садржаја као што су текст, слике, видео и аудио снимци и фајлови, прављење група, јавна и приватна комуникација са другим корисницима и друго.

Кориснички интерфејс “Вконтакте” је доступан у преко 50 језика. Подржане су различите платформе као што су Windows, Windows Phone, iOS и Android.

Оснивач “Вконтакте” је Павел Дуров.

Званична интернет адреса компаније: http://vk.com/

Интервју са оснивачем “Вконтакте” Павелом Дуровим на енглеском језику:

Павел Дуров – Единственное интервью [HD English].mp4

Луксофт

“Луксофт” је руска компаније основана 2000. године која се бави пројектовањем и развојем софвтера по наруџбини, консалтингом и развојем софтверских производа. Развојни центри се налазе у Русији (Москва, Санкт Петербург, Омск и Дубна), Украјини (Кијев, Одеса и Дњепропетровск), Вијентаму (Хо Ши Мин), Румунији (Букурешт), Великој Британији (Лондон) и Пољској (Краков). Компанија има представништва у САД (Њујорк и Сијетл), Великој Британији (Лондон), Немачкој (Франкфурт), Швајцарској (Цирих) и Сингапуру (Сингапур). За компанију ради више од 5300 сарадника. “Луксофт” ради по стандардима: SEI CMM/CMMI Level 5, ISO 9001:2008 и ISO 27001:2005.

Директор компаније је Дмитриј Лошћинин.

Званична интернет адреса компаније: http://www.luxoft.com/

Evernote

“Evernote” је данас мултинационална компанија која се бави развојем софтвера и сервиса за синхронизовано чување бележака и њихово архивирање који има исто име – “Evernote”. Оснивач компаније је руски научник и предузимач Степан Пачиков који ју је основао 2002. године. Седиште компаније данас се налази у Редвуду у Калифорнији.

“Evernote” подржава бројнe оперативне системе као што су Windows, Windows Phone, OS X, iOS, Chrome OS, Android, BlackBerry и webOS, као и он-лајн синхронизацију и архивирање. “Evernote” је веома погодан за брзе свакодневне уносе података и њихов брз преглед. Поред текста, “Evernote” може да чува и податке у аудио и видео формату.

Данас се “Evernote”-ом користи око 65 милиона људи широм света.

Директор компаније је Фил Либин.

Званична интернет адреса компаније: https://evernote.com/

Интервју са Степаном Пачиковим:

Степан Пачиков: "Бизнес – это спорт"

Стартапи

Шта је “стартап” (“startup”)? Упрошћено речено стартап је компанија која почиње са радом од нуле са производом (технолошком идејом) којим жели да се пробије на светском, регионалном или локалном тржишту. Стартапи су веома популарни у Русији и њихова бројност одсликава таленат руског народа за техничке науке, као и предузимљивост у области бизниса. Стартап обично почиње са радом тако што неколико људи са занимљивом технолошком идејом и минимумом рачунарске опреме почињу са радом. У првој фази идеја се развија и оваплоћује у софтверски производ – програм или сервис. Током времена, решење постаје сложеније и зрелије, број сарадника на пројекту се повећава, а профит од продаје расте.

Колико су стартапи популарни у Русији говори и чињеница да је снимљен и играни филм “Стартап – тражење маште”, који се у суштини базира на причи о стварању најјаче руске информатичке компаније “Јандекс”. Прототипови главних хероја филма су оснивачи “Јандекса” Аркадиј Волож и Иља Сегалович. Режисер филма је Роман Каримов, главне улоге играју Јевгениј Ткачук и Шамил Хаматов, а буџет филма је 2 милиона рубаља. Филм ће се појавити у биоскопима од априла ове године. Ево рекламног “трејлера” филма:

Трейлер к фильму Стартап

У Русији чак постоји и сајт који се бави оценом компоненти успеха стартапа:

http://russianstartuprating.ru/

Филм “Стартап”, као и напори који се предузимају у правцу рекламирања руске софтверске индустрије како у самој Русији, тако и ван ње, усмерени су ка представљању руске IT индустрије као руског бренда. Ради се о томе да Русија извози математику и информатику као и нафту и гас, али до сада из неког разлога та чињеница није била презентована на адекватан начин. Међутим, ствари се мењају и Русија сада организованије и агресивније креће са рекламом својих софтверских достигнућа.

Пословна култура

Што се тиче пословне културе у руској IT индустрији она се у суштини не разликује много од западне, мада има и неке своје специфичности.

У већини руских IT компанија углавном не постоји прописани начин облачења, већ преовладава лежерни стил. Већина компанија је снабдевена основним потрепштинама као што су бесплатна вода и коришћење фрижидера. Оно што представља разлику у односу на западне компаније је мањи простор по запосленом и јачи утицај пословне вертикале, то јест мања демократичност у односима надређени-подређени. Радно време, углавном, није стриктно одређено од-до, већ се на посао може доћи у неком распону, с тим да се одради стандардно радно време, које је, углавном, осам часова.

У руским IT компанијама се посебна пажња поклања рођенданима запослених када се скупља одређена сума новца која се потом у присуству свих предаје слављенику или се купује поклон. Слављеник доноси послужење за све у виду хране. Понекад се организују и корпоративна дружења.

Људи који раде у IT сектору у просеку спадају у млађу генерацију, која се значајно разликује од средње и старије. Млади су агилнији, самостални, практично их уопште не интересује “светла совјетска прошлост”, одговорни су у раду, солидно до добро зарађују, често путују ван Русије и немају проблема са алкохолом. Као што је рекао генерални директор консултантске IT компаније “IQ One” Иван Тимофејев, можда новој, младој генерацији помало недостаје моралних кодекса и принципа, хришћанских или других вредности као оријентира, али све постепено долази на своје место и, ипак, се формира морална основа новог технократског поколења. Звог свега овога, а пре свега, због техничког образовања руска IT индустрија има огромне конкурентне предности.

Закључак

Намена овог текста је била да отвори врата Истока, то јест Русије и у сфери информационих технологија и да људи у Србији сазнају да постоје и неке друге компаније и неки други људи осим “Microsoft”-а, “Apple”-а и “IBM”-а и њихових широм света познатих директора и менаџера.

Поред тога, овај текст може да буде и подстицај за пословну сарадњу срсбке и руске IT индустрије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *