Експерт: САД мењају стратегију и припремају се за хладни рат

tesic2_small Превео: Горан Тешић

 

САД мењају стратегију у односу на Русију и припремају се да објаве нови хладни рат, сматра руководилац Центра за међународно новинарство и истраживања МИА “Русија данас” Вероника Крашениникова.

Газета “New York Times” у недељу је објавила текст о намерама Вашингтона да потпуно ревидира своје односе са Москвом. Долази се до закључка да су САД спремне да се врате “политици застрашивања”, која ју је први описао амерички дипломата Џорџ Кенан 1947. године. Она подразумева сарадњу са Русијом у неколико области где се интереси две земље поклапају и игнорисање Москве у систему међународних односа. Аутор текста сматра да ће се Брака Обама сконцентрисати на изолацију Русије од политичких и економских веза са светом.

“Текст можемо сматрати званичном изјавом о новом приступу Русији. То личи на објављивање новог хладног рата”, изјавила је Крашениникова. По њеним речима, у преостале две и по године председниковања Обама ће покушати да минимизира препреке које прави Русија.

Заоштравање односа Русије и Запада почело је у вези политичке кризе у Украјини, после одбијања Кијева да потпише сагласност о асоцијацији са ЕУ. Заговорници евроинтеграција у земљи изашли су да митингују на “евромајдану”, што се на крају претворило у уличне сукобе и смену власти у земљи. Врховна рада је одузела власт председнику земље Виктору Јануковичу, изменила Устав и заказала председничке изборе за 25. мај. Москва сумња у легитимност тих одлука, а Запад подржава деловање нових власти у Кијеву. Низ источних региона Украјине неће да се потчине новој влади. А са појачавањем русофобских расположења у земљи, та позиција се само појачала.

Украјина је за Вашингтон постала “последња кап”, сматра експерт. Независно од развоја догађаја у тој земљи, промена руске стратегије би се свеједно десила. “Основно незадовољство Вашингтона се састоји у томе што Москва води независну политику не остварујући интересе Вашингтона”, наглашава Крашениникова. Потврду нове политике Вашингтона показаће избор новог амбасадора у Русији. Газета “New York Times” са референцом на извор у Белој кући саопштава да се председник Обама спрема да на то место постави Џона Тефта.

За сада администрација Беле куће делује постепено, са задршком. Широко увођење санкција ће се одразити и на економију Европске Уније, што Брисел неће подржати. Више од тога, Вашингтон предвиђа активну улогу Кине против Русије. “Али, Кина, као и друге државе БРИКС-а се не спремају да испуне задатке Вашингтона. У савременом свету Вашингтону неће успети да изолује Русију”, утврђује руководилац Центра за међународно новинарство и истраживања МИА “Русија данас”.

Извор: http://www.eurasec.com/evrazijjskie-novosti/4620/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *