Састанак Врховног Евроазијског економског савета

На састанку су присуствовали председници Казахстана – Нурсултан Назарбајев, Русије – Владимир Путин и Белорусије – Александар Лукашенко, као и председник Управног одбора Евроазијске економске комисије – Виктор Христенко.

Током састанка било је речи о стању и перспективама интеграционих процеса у оквиру Царинског Савеза и Заједничког економског простора, као и главним питањима имплементације споразума, постигнутих на претходним састанцима ВЕЕС-а. Поред тога, размотрен је нацрт споразума о формирању Евроазијског Економског Савеза.

Председник Назарбајев је у свом излагању изразио наду да се по свим спорним питањима може доћи до консензуса. Такође је изразио потребу да се овај процес активније промовише међу становништвом , јер се он и одвија због добробити народа и земаља које су укључене у евроазијску економску интеграцију.

Председник Назарбајев је истакао да се договор о формирању евроазијског економског савеза састоји из два дела- институционалног и функционалног.

“Сагласно првом делу, ствара се међународна економска организација. Договорили смо се о равноправној заступљености страна у органима Савеза. Исти приступ ће бити и при формирању апарата других органа, укључујући суд. Одлуке председника држава ће бити обавезујуће за органе будућег савеза. Што се тиче пријема нових чланова, договорили смо се да ће то бити учињено на основу “пакета”. Према функционалном делу договора желим да нагласим да се прво мора формирати економски савез. Нема потребе да се у овој фази износе додатна питања која изазивају забуну у нашим земљама” – рекао је Нурсултан Назарбајев. Председник Казахстана је нагласио потребу доследног регулисања аспеката који су остали нерешени.

Председник Назарбајев је предложио да се, месец дана пре усвајања споразума, одржи још један састанак највишег тела за координацију преосталих питања. Он предлаже да се свако од њих састане са председником Колегијума који би координирао њихове позиције, како би се донела коначна одлука. Такође сматра да је направљен значајан напредак.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да се Русија, Белорусија и Казахстан  доследно крећу ка интеграцији, која  већ даје врло конкретне резултате и утицај.

“Упркос успоравању темпа раста глобалне економије у 2013, промет у оквиру “тројке” не само да се није смањио, већ је незнатно и порастао, достигавши 64,1 милијарди долара. Русија цени конструктивне, равноправне и отворене односе који се развијају у сфери привреде између наших земаља” – рекао је Владимир Путин.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је изразио наду да ће на састанку бити пронађено узајамно прихватљиво решење, како би се потписао уговор у уговореном року.

“У нашем пројекту интеграције морамо да достигнемо конкретне резултате. Дакле, резултат ће бити завршетак рада на стварању Царинског савеза, без икаквих ограничења и изузетака. У том смислу, ми смо напредовали највише. Ми треба да донесемо одговарајуће одлуке и да се све више крећемо у правцу нашег економског савеза” – рекао је Александар Лукашенко.

Извор: http://akorda.kz/ru/page/page_216068_uchastie-v-zasedanii-vysshego-evraziiskogo-ekonomicheskogo-soveta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *