Семинар лидера јавног мњења Москва-Минск-Београд-Астана 11-13 новембра

tesic2_small Приредио: Горан Тешић

 

У Москви је од 11 до 13 новембра, у организацији “Института економских стратегија РАН” и уз подршку “Фонда Горчакова”, одржан семинар лидера јавног мњења Москва-Минск-Београд-Астана. Учесници семинара су били из Русије, Белорусије, Србије, Казахстана, Јерменије и Доњецке Народне Републике (ДНР). Овде треба приметити да се ради о земљама чланицама “Евроазијског економског савеза” (ЕАЕС) и да је Србија, поред ДНР, била једина земља учесница семинара која није члан ЕАЕС, а што представља јасан гест организатора да се на Србију озбиљно рачуна. Са српске стране су били представници “Евроазијске Србије”, “Центра за стратешке алтернативе”, радија “Снага народа”, информационог портала “Србин.инфо”, “Српског кода” и други.

Семинар је, заправо, трајао нешто више од 3 дана, јер је почео са радом већ увече 10. новембра, када су учесници почели да се окупљају и када су се представили у току радне вечере. Ефективност семинара је била врло висока, јер је темпо рада био изузетно јак, за некога и исцрпљујући, то јест радило се од 9 до 23 часа, па и дуже, са паузама за ручак и вечеру. Овакав ритам показује да Русија изузетно озбиљно схвата важност “меке силе” у савременом свету и да се труди да прошири своју сарадњу на начин који је до сада био везиван само за западне земље, то јест у Русији је сазрела политичка елита, спремна да се ухвати у коштац са изазовима у борби за вишеполарни свет. Све време трајања семинара, као везивна нит, провлачила се тема евроазијских интеграција, што говори о највишем приоритету који овај грандиозни цивилизацијски пројекат има у Русији. Такође, сама организација семинара је била на највишем нивоу.

Семинар се састојао из три дела:

– Предавања еминентних стручњака из области јавне дипломатије, информационих ратова, неуро-лингвистичког програмирања, управљања пројектима, манипулације јавним мњењем и информационе политике и државне безбедности
– Креативне радионице по тематским групама које су радиле на одабраним пројектима
– Консултативне сесије у вези са питањима дефинисања етичких принципа Русије у глобалним оквирима и новог финансијског окружења у “Евроазијском економском савезу”

Ево и комплетног списка предавача, њихових звања и назива тема:

Игор Јурјевич Нежданов, руководилац одсека за информационе ратове у “Лабораторији перспективних разрада”, “Информациона конкуренција. Праксе манипулације јавним мњењем кроз медијске канале и интернет”
Николај Николајевич Малишевски, кандидат политичких наука, “Политички пејзаж и његов утицај на динамику интеграционих процеса”
Станислав Дмитријевич Фурта, доктор физике и математике, професор “Високе школе за финансије и менаџмент Руске академије народне економије и државне службе при Председнику Руске Федерације”, “Управљање пројектима: формирање и управљање пројектним групама, планирање пројекта, разрада ефективног процесног модела пројекта и подела улога у пројектима”
Јуриј Анатољевич Чекчурин, главни тренер института савременог НЛП (неуро-лингвистчког програмирања), “Основни принципи неуро-лингвистичког програмирања. Преговарачки процес, међуличносни односи, психолошки типови”
Маријана Анатољевна Кочубеј, председник научно-консултативног савета при Анти-терористичком центру ЗНД, доктор права, професор, “Манипулација колективном свешћу. Информациона политика и државна безбедност”
Александар Иванович Агејев, генерални директор “Института економских стратегија РАН”, доктор економије, професор, “Уметност међународних преговора”

Између осталог, слушали смо о DARPA, организацији повезаној са раним интернетом и WWW конзорцијумом који дефинише глобалне стандарде класичног интернета и IARPA, организацији која се бави шпијунским интернетом. Затим о процесу белорусизације и литвинизације који је почео у Белорусији, са циљем стварања сличне ситуације које је створена у Украјини где је вештачки формиран украјински национални идентитет супротстављен “Руском свету”. Овде важну улогу игра Пољска која преко медијских канала на белоруском језику, као што су телевизијски канал Белсат и радио Полонија покушава да утиче на јавно мњење у Белорусији са циљем да постепено одвоји Белорусију од интеграционих процеса са Русијом, намећући грађанима Белорусије такозвани “литвински”, западни идентитет. Изузетно интересовање учесника семинара је изазвало предавање о неуро-лингвистичком програмирању, где се говорило о психолошким типовима и начинима њиховог врбовања. Такође, веома занимљиво предавање је одржано о манипулацији колективном свешћу у медијском и интернет простору, где се говорило о класичном, сакривеном и тамном интернету.

Као закључак, можемо да кажемо да је семинар био успешан, јер су учесници добили нова и утврдили већ постојећа знања, са циљем да на ефикасан начин представе информације јавном мњењу у борби за вишеполарни свет. Поред тога, успостављени су контакти који ће учесницима семинара омогућити даљи заједнички рад на пројектима везаним за остварење горе поменутог циља.

“Евроазијска Србија” (ЕКЦС) се захваљује организаторима што је добила могућност да учествује на семинару.

Фотографије са семинара:

DSC00477

DSC00479

DSC00480

DSC00481

DSC00482

DSC00483

DSC00485

DSC00486

DSC00488

DSC00489

DSC00491

DSC00493

DSC00494

DSC00495

DSC00496

DSC00497

DSC00499

DSC00500

DSC00501

DSC00502

DSC00503

DSC00504

DSC00505

DSC00506

DSC00507

DSC00508

DSC00510

DSC00511

DSC00512

DSC00513

DSC00514

DSC00515

DSC00516

DSC00517

DSC00518

DSC00520

DSC00521

DSC00522

DSC00523

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *