Семјон Уралов: Зора младе републике – основне претње слободном Донбасу

natalija_kljajic2_small Превела: Наталија Кљајић

 

Де факто, нова република Донбас је већ створена. Следеће питање је: да ли ће остати у садашњим границама? Или ће постати Новорусија и укључити још неке регионе Југоисточне Украјине, или ће ићи на компромис са Кијевом и ући у конфедерацију? Има много опција и одговори на њих потпуно зависе од политичке воље и правилно постављених циљева.

Данас можемо констатовати чињеницу да је Донбас зарадио политички субјективитет и постао независан играч у региону. То значи да има смисла да се истакне велики број изазова са којима ће се суочити млада република.

Распоред снага после референдума

Главне претње су свакако на пољу силе. Зато што нико од чланова хунте неће прихватити резултате референдума – признати губитак Донбаса би значило потписати сопствену неспособност и открити могућности за Евромајдан 2.0, који ће скинути Турчинова и компанију.

Дакле, у Кијеву се, наравно, нико неће одрећи од употребе силе.

Међутим, не постоји могућност да се Донбас врати под контролу силом – дакле, Кијев ће прећи на тактику саботаже. Значи, Донбас ће бити преплављен стотинама малих група чији циљ ће бити спровођење локалних акција, како против инфраструктуре, тако и против мештана. Њих ће тешко ухапсити, значи, неће бити осуђени. А то ће довести сукоб у нову орбиту насиља. У Источној Украјини се јасно истиче бастион – баштина ФПГ “Приват” Игора Коломојског.[1] Дњепропетровска област ће постати територија прве линије фронта, дакле, сви напори ће бити усмерени управо на одбрану “кнежевине Приват”, која је, после именовања компањона Коломојског за губернатора, прирасла за Одеску област.

Истовремено, украјинска армија већ не жели посебно да се бори, дакле, ускоро ће почети тотално дезертерство. Дезертери ће се враћати кући, прићи ће стотинама са Евромајдана, “Приватновским” најамницима или батаљонима армије Доњецке Народне Републике.

Како се линија фронта буде померала и замагљивала, тако ће мали градови на првој линији фронта формирати своје локалне милиције и присезати час Украјини, час Донбасу – само да не буду опљачкани.

Најважнији фактор у борбеним дејствима ће бити то што ће врло брзо република бити у дефициту нафтних деривата. Она је прво изгубила грађане, а затим ће доћи до дефицита за бизнис. Ко буде имао залихе бензина и дизела, тај ће имати тактичку предност у војном сукобу.

За Донбас нема другог излаза, осим како да сруши власт у Кијеву и “кнежевини Приват” – у супротном, млада република ће постати територија рата свих против свих. И почеће да се распада на мале делове.

Одвајање републичке привреде

Пошто ће се државни буџет Украјине суочити са озбиљним проблемима – врло је вероватно да ће Донбасу блокирати исплату пензија и плата државним службеницима (како би изазвали незадовољство новом републиком). У стварности, то би само наљутило грађане, али, било како било, млада република по хитном поступку мора да решава проблеме економске изолације од економије Украјине, која је на самрти.

Чињеница је да је економски модел Украјине изграђен у складу са принципом где је већина индустријских холдинга регистрована у Кијеву. То јест, производња је негде у Краматорску или Горловки, а место регистрације компаније у Печерском или Шевченковском округу Кијева.

И сада, чак и ако Донбас престане да плаћа порез Кијеву, то неће имати неки значајан смисао. Зато што су порези незнатан део реалних финансијских токова.

Основне финансије се налазе у интерном рачуноводству: реална производња – менаџмент – трговац- офшор. А главне карике ланца, као што знамо, налазе се у Кијеву.

Зато ће млада република морати да се бави буџетом на нивоу сваке појединачне производње и уништава финансијске шеме које су се градиле годинама. А када се узме у обзир да су у ове шеме укључени офшор-и, предстоји озбиљан посао. У сваком случају, мораће се суочити са отпором олигархије, која ће очигледно тежити да сачува уобичајени пљачкашки начин управљања. Може се почети са имовином олигарха Таруте [2] – он јавно игра против републике и осим штете од њега не очекујте ништа. Управо на његовим активама може бити тестирана национализација и деофшоризација индустрије и привреде.

[1] “Приват” је највећа украјинска финансијско-индустријска група, чији су власници Генадиј Богољубов, Игор Коломојски и Алексеј Мартинов. Коломојски је у марту 2014-те именован за губернатора Дњепропетровске области. Поседује огроман политички утицај. По његовим речима, лично је са 5 милиона долара финансирао “наранџасту револуцију” и са 40 милиона долара две изборне кампање “Наше Украјине”.
[2] Сергеј Тарута је један од најбогатијих људи у Украјини. По указу А. Турчинова, у марту је постављен за губернатора Доњецке области.

http://www.odnako.org/blogs/zarya-molodoy-respubliki-bazovie-ugrozi-svobodnomu-donbassu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *