Сергеј Наришкин: Значајан део становништва и бизниса у Украјини се не слаже са антиевроазијским вектором

natalija_kljajic2_small Превела: Наталија Кљајић

 

Покушаји руководства Украјине да не развијају сарадњу по евроазијском вектору немају подршку у земљи. У то је убеђен председник Државне Думе Сергеј Наришкин. Према његовим речима, у наредних седам година, Русија ће постати мост између Тихоокенског региона и земаља Западне Европе, које се налазе у рецесији.

“Политичка воља је неопходан фактор за даљи развој интеграције. У том смислу, показатељ је ситуација у Украјини. Земља, која је учествовала 2003-ће и 2004-те у формирању Заједничког економског простора, одустала је у 2005-ој од евроазијског пута развоја и, упркос очигледним друштвеним и економским губицима, спроводила, под притиском Запада, другачију интеграциону и економску политику” – рекао је он, говорећи на отварању Другог међународног форума “Евроазијска економска перспектива у Санкт Петербургу.

Председник Думе је поменуо недоследно понашање украјинских власти у јесен 2013-те, које је постало један од узрока кризе. “Са антиевроазијским вектором развоја Украјине није сагласна већина становништва и бизниса у земљи” – цитира Наришкина Интерфакс.

По мишљењу Наришкина, могуће економске санкције против Русије чак јачају сарадњу са земљама Азијско-Пацифичког региона. “Жеља западних земаља да наметањем санкција спречи сарадњу Европске уније са Евроазијским економским простором, игнорише нашу јединствену геополитичку позицију и само убрзава интеграцију са другим земљама у азијско-пацифичком региону” – рекао је он, говорећи на отварању другог међународног форума “Евроазијска економска перспектива” у Санкт Петербургу. Наришкин је рекао да у будућности Евроазијски економски простор може постати веза између земаља Далеког истока и Европе.

“Заиста, формира се нови и озбиљан геополитички играч, Евроазијски економски савез, који ће у будућности повезати Западну Европу, која је у рецесији седам година, са брзо развијајућим азијско-пацифичким регионом” – рекао је Наришкин.

“Раније, ја сам више пута нагласио да је немогуће супротстављати европске и евроазијске векторе интеграције. Заиста, у историјској перспективи, европска интеграција може постати део евроазијске, јер сама Европа је само део огромног евроазијског континента” – рекао је председник Државне думе. Евроазијски економски савез (ЕАЕС) – то је економски савез, који мора бити успостављен од 1. јануара 2015. У Економску заједницу ће се укључити Белорусија, Русија и Казахстан, који од 1. јануара 2012. сачињавају Заједнички економски простор. Кандидати за чланство у Евроазијском економском савезу су Киргистан, Таџикистан и Јерменија.

Извор: http://russian.rt.com/article/28153

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *