Преносимо: Српски извоз хране у Русију

Пише: Драгован Милићевић

Еуфорија без покрића

Последњих дана влада еуфорија о великим потенцијалима извоза хране из Србије у Русију после одлуке њиховог председника да се забрани увоз хране из земаља Европске уније и оних земаља које следују политику санкција према Русији.

Та еуфорија која овде влада (код нас је увек тако јер емоције увек надвладају разум) није потпуно без основа али са једном великом дистинкцијом да Србија не може бити Русији стратешки пертнер како се често наглашава у извозу хране, а да Русија Србији у том погледу може бити стратешки партнер.

Подаци о спољнотрговинској размени иднустријских прехрамбених производа и прозвода ниске фазе прераде сектора пољопривреде у последњих 12 месеци најбоље могу потврдити наведене констатације.

Извор: Trade map

Укупан увоз хране у Русију је у последњих дванаест месеци износио 40 милијарди долара. Највеће учешће у увозу имају: месо са 6 милијарди, воће (крушке и јабуке) 6,1 милијарда, млечни производи 4 милијарде, поврће 3 милијарде, рибе и љускари 2,9 милијарди, индустријски прерађени производи за исхрану 1,7 милијарди, пића 3 милијарде и сл.

Извоз Србије у Русију истих производа је у претходних годину дана био 245 милиона долара или 0,61% укупног руског увоза.

Извор: Trade map

Највише је извезено сировог воћа, јабуке и крушке за 135 милиона долара, али је то само 2,2% руског увоза ове тарифне групе. Једино је још вредно помена поврће са 15 милиона долара и месо са 8 милиона али због скандала које је морао да пегла и срски министар трговине у овој групи производа тешко да можемо нешто више очекивати. Ту су и млечни производи са 23 милиона долара. Остале тарифне групе није вредно ни спомињати, јер су у руском увозу на нивоу статистичке грешке.

Какви су потенцијали повећања извоза?

У сваком случају може доћи до извесног повећања код неких категорија добара али спектакуларних промена не може бити јер:

– Немогуће је да једна мала земља са уништеном и девастираном пољопривредом може у кратком року одговорити на захтеве тако великог тржишта (у тероији спољне трговине познат однос размене мале и велике земље)

– Немогуће је одговорити на повећане захтеве велике земље у кратком року јер главни извозни производ је на измаку и чека се нова берба (јабуке и крушке) нажалост приноси су лимитирани и не подлежу повећањем у кратком року (једино повећање засада, а то траје 3-4 године до пуног рода)

– Србија је уништила катастрофалним концептом приватизације велике пољопривредне и прехрамбене системе (прерада воћа и поврћа, сокова, киселих програма и сл.)

– Велики прехрамбени системи (Дијамант, Витал, Имлек, пољопривредни системи, шећеране и сл.) су давно у приватним рукама и наравно да је одлука власника како ће и где своје производе пласирати. Њих ни до сада није ограничавало ништа да повећавају извоз.

– Постоји оправдана бојазан да у случају већих испорука Русији у случајевима ограничене понуде дође до раста домаћих цена хране бар до нивоа изједначавања са оним на руском тржишту (сетимо се случаја јагода од пре годину дана када су на домаћим пијацама усред сезоне биле 200 динара јер су наводно руски купци откупили сву нашу сиротињу од приноса по загарантованим ценама од 1,8 долара).

Дакако да одлука председника Русије није исхитрена јер и сада Русија већ увелико за своје стратешке произоде – месо, млеко, воће, поврће има стратешке снабдеваче ван земаља Европске уније (Бразил Аргентина и Парагвај за месо и остале производе анималног порекла, Турска, Еквадор, Јужна Африка, Нови Зеланд, Египат, Чиле за воће, поврће, вина и сл.). Те земље су преко 70% у руском увозу основних прехрамбених производа.

Према томе потенцијала има али они због дефектности нашег економског система ни изблиза не могу бити валоризовани. Рече министар трговине да су потенцијали извоза хране у Русију 300 милиона долара. То је безначајно јер сада извозимо 254 милиона.

Да ли ће цех ових потенцијала платити домаћи потрошачи кроз веће цене воћа, меса, прерађевина и сл. остаје да се види у наредном периоду. Друго је питање извозних цена односно исплативости јер је увозна цена свињског меса у Русију у просеку 3,2 долара, јунетине 5,05 долара, јабука 0,58 долара, крушака 1,1 долар по кг и сл. Ипак је домаће тржиште Елдорадо…

Извор: http://www.makroekonomija.org/0-dragovan-milicevic/srpski-izvoz-hrane-u-rusiju/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *