Татјана Валоваја: Основни принцип развоја ЕАЕС – баланс интеграције и проширења

tesic2_small Превео: Горан Тешић

 

У процесу припреме уговора о формирању Евроазијског економског савеза и разради праваца интеграције, група експерта је активно проучавала искуство Европске уније. Једним од обавезних услова даљег развоја савеза постало је тражење баланса између процеса продубљивања интеграција и проширења географских граница организације. О томе је на конференцији за новинаре посвећеној резултатима потписивања уговора о Евроазијском економском савезу у просторијама међународне информативне агенције “Русија данас” изјавила министар за основне правце интеграције и макроекономију Евроазијске економске комисије Татјана Валоваја.

“Пре проширења круга тројке (Русија, Белорусија, Казахстан), требало нам је да ојачамо основе наше економске сарадње, то јест да стварно потпишемо уговор о савезу”, истакла је министарка, додајући да се сада, после званичног потписивања уговора, може говорити о географском проширењу организације. Валоваја је подвукла да пред извршним органима ЕАЕС не стоје задаци проширења ради проширења и вођења агресивног маркетинга за привлачење нових земаља учесница. “Ми морамо да обезбеђујемо квалитетно проширење, које би било корисно како оснивачима савеза, тако и оним државама које улазе у њега”, подвукла је министарка.

Коментаришући популарну у медијима тему о увођењу заједничке валуте у ЕАЕС, Валоваја је приметила, да је то у овом тренутку прерано и да се то за сада не разматра. “Док не изађемо на опште финансијско тржиште, тешко да има смисла поставити питање о заједничкој валути. Али треба развијати сарадњу у валутној сфери, спроводити усаглашену маркоекономску политику”, рекла је министар за основне правце интеграције и макроекономију Евроазијске економске комисије. У складу са постигнутим договором заједничко финансијско тржиште и заједнички финансијски мегарегулатор у ЕАЕС морају да буду формирани до 2025. године. Са своје стране министар Евроазијске економске комисије Андреј Слепњев је изјавио да су потешкоће са увођењем заједничке валуте на територији савеза, такође, повезане са различитим реакцијама националних валута и националних економија на спољашњу конјунктуру, тачније на динамику тржишта нафте.

Принципијелно важна за развој савеза је процедура усаглашавања донешених одлука. По речима Валоваје, доношење иновационих одлука, без сумње ће бити повезано са бурним дискусијама и опречним приступима ка проблемима. Министарка је напоменула да се у датом тренутку кључна питања развоја ЕАЕС решавају на нивоу вишег руководства земаља чланица. Део питања се решава на нивоу Евроазијске економске комисије уз помоћ експертског савета организације без директног утицаја политичких лидера земаља учесница, а најсложенија питања се разматрају на нивоу савета комисије на основу принципа консензуса. Спорна питања ће се, такође, разматрати од стране Вишег евроазијског економског савета на нивоу председника и Евроазијског међувладиног савета на нивоу председника влада.

Извор: http://eurasiancenter.ru/newsecc/20140603/1003515141.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *