Тешић: Савремена евроазијска интеграција је пројекат сарадње

evroazijska_srbija_smaller

Србија намерава да постане члан Европске Уније, али, како изјављују њени политичари, евро-интеграције не значе прекид сарадње са Евроазијским економским савезом (ЕАЕС). Конкретно, Србија је заинтересована за даљи развој извоза аутомобила у ЕАЕС. У оквиру Међународног скупа лидера јавног мњења држава ЕАЕС дописник “Евроазијског комуникационог центра” (ЕКЦ) је разговарао са председником друштвене организације “Евроазијска Србија” Гораном Тешићем.

Кажите Горане, шта у Србији знају о ЕАЕС?

О ЕАЕС у Србији, на жалост, нема много информација. Ако и постоје информације, у већини случајева нису тачне. Такође у Србији слабо разумеју корист и сам формат ЕАЕС. Ми, као евроазијска организација, покушавамо то да исправимо.

Зашто се то дешава?

По мом мишљењу недостаје информациона подршка. Ми имамо интернет сајт. Радимо и на друштвеним групама, али то није довољно. Планирамо да следеће године почнемо да издајемо часопис “Евроазија” и да организујемо две евроазијске конференције у Србији.

Да ли би Србија некада могла да постане члан ЕАЕС?

Пуноправно чланство у савезу је виши степен интеграције. Циљ рада наше организације је да се у Србији сазна о користи од пуне интеграције. На томе треба много да се ради и питање је да ли би то могло да се деси у ближој будућности. У датом тренутку, на жалост, српска државна политика је усмерена ка евро-атланским интеграцијама. Али, суштина је у томе да та политика нема довољну подршку народа, то јест има много оних који подржавају зближавање са Русијом. При томе, у српским медијима практично нема информација шта је ЕАЕС. Били су неки кораци српске владе, али то је било више да се баци прашина у очи.

Србија је данас званични кандидат за чланство у Европску Унију, а политичари кокетирају са Русијом на основу историјских веза. Очигледно је да је притисак Запада све јачи. Српско руководство мора да се коначно определи са киме је.

Многе земље се плаше да је ЕАЕС реинкарнација СССР-а. Шта ви мислите о томе?

Мислим да је такво поређење неумесно. Постоје политичке снаге које гурају своју идеју евроазијства, а која није у складу са идејама класичног евроазијства. Утицај тих снага у Србији је прилично велики. Зато многи мисле да је ЕАЕС империјски, експанзионистички пројекат. Али, то уопште није тачно, то јест ЕАЕС није СССР 2.0. Савремена евроазијска интеграција је пројекат сарадње, где се земљу обједињавају својом вољом, зато што разумеју да нам је у данашњем свету таква интеграција заиста потребна.

Извор: http://eurasiancenter.ru/expert/20151127/1004301927.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *