Николај Бордјужа: Универзитетска Лига ОДКБ ће постати платформа за “дијалог” универзитета

natalija_kljajic2_small Превела: Наталија Кљајић

 

Основана у Јекатеринбургу, Универзитетска Лига Организације Договора о Колективној Безбедности заступаће истовремено две функције: прво, започеће пружање научне подршке активности ОДКБ, и, друго, постаће платформа за “дијалог” универзитета. Ово је током састанка са новинарима, саопштио генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа.

“У садашњем тренутку се управо осећа потреба за дијалогом. Када наше државе постану део јединствене организације – ОДКБ, неопходно је предвидети све што би могло да допринесе консолидацији. Универзитетска Лига је, у том смислу, и фокусирана на то” – каже Бордјужа.

Према његовим речима, у прилог овој идеји говори још и то да ће, поред универзитета, у Универзитетску Лигу бити укључен низ придружених чланова – представници организација, укључујући и друштвене, које се у својим активностима директно баве безбедносним питањима.

Меморандум о оснивању Универзитетске Лиге ОДКБ је потписан у Јекатеринбургу 22. априла. По речима Николаја Бордјуже, рад на формирању безбедносних институција у оквиру Лиге и обезбеђивању свих формалности ће трајати око годину дана.

Један од аутора ове идеје и председник Лиге је ректор Уралског државног економског универзитета Михаил Федоров. У Универзитетску Лигу су укључена 22 универзитета (а још три су спремна за прикључење) од држава чланица ОДКБ – Русије, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана.

Федоров сматра да у свету не постоји слична организација, која ће на експертском нивоу информисати о постојећим проблемима у сфери безбедности и предлагати своје идеје руководствима држава чланица ОДКБ.

Предлог

Будући да је Србија посматрач у ОДКБ, као и да је њена безбедност угрожена на економском, информационом, енергетском, војном и многим другим пољима, било би веома корисно укључити њену академску јавност и студенте у овај јединствени пројекат.

Извор:

http://gorchakovfund.ru/news/11086/
http://gorchakovfund.ru/news/11085/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *