Владимир Путин: Економски стратешки курс остаје непромењен

tesic2_small Приредио: Горан Тешић

 

Првог и другог октобра у Москви је одржан Шести годишњи инвестициони форум који организује руска банка “ВТБ Капитал” под називом “Русија зове!”.

Главна тема форума је била привлачење међународних инвеститора на руско тржиште и повећање инвестиција у руску економију у условима нове ситуације у свету и увођења економских санкција Русији. На форуму је учествовало више од 2000 гостију, међу којима су били међународни и руски инвеститори и руководиоци водећих руских компанија, представници државних органа и кључних регионалних институција. Квалитет говорника на форуму је био традицинално висок, а међу њима су били министар финансија Антон Силуанов, министар за економски развој Алексеј Уљукајев, директор Централне банке Елвира Набиулина и председник “Сбербанке” Герман Греф.

Током два дана рада учесници форума су разговорали о актуелним питањима савремене руске и глобалне економије, а међу темама су се истицале приоритети и правци развоја руске економије, макроекономска политика и повећање темпа регионалног раста.

Централни догађај другог дана, а и форума у целини, је био наступ председника Русије Владимира Путина у оквиру пленарне сесије “Развој Русије: у потрази за новим могућностима”. Модератор сесије је био председника “ВТБ” банке Андреј Костин.

putin_na_forumu_rusija_zove

Ево основних извода из говора председника Русије:

– Русија подржава принципе Светске Трговинске Организације (СТО), за разлику од неких њених оснивача.
– Русија ће стремити да се развија као отворена, тржишна економија. Такав стратешки крус остаје непромењен.
– Економске санкције су штетне не само за руску, већ и за светску економију.
– Русија је решена да постигне добре резултате по приоритетним правцима развоја земље, а то су раст економије, обнова индустрије и инфраструктуре, отварање савремених радних места и повећање квалитета живота грађана Русије.
– У основи деловања Русије ће бити одговорна, избалансирана макроекономска и буџетна политика. Овогодишњи догађаји су још једном убедили руско руководство да је много година уназад изабрало правилан пут.
– За период јануар-август ове године федерални буџет је имао за 900 милијарди рубаља већи приход од расхода, што износи 2% Бруто Домаћег Производа (БДП).
– Русија ће остати верна буџетном правилу да се део профита од продаје нафте и гаса усмерава у резервне фондове.
– Инфлација би до краја године требало да буде до 8% што је више у односу на 2013. годину када је била 6,5%. Разлог је раст цена неких прехрамбених производа, али то може да буде стимуланс за развој домаће пољопривреде.
– Иако су економски услови у датом тренутку сложенији Русија неће оптерећивати бизнис додатним порезима.
– Прелазак Банке Русије на такозвани “пливајући курс” не значи потпуни отказ од валутних интервенција.
– У току 2015. године ће бити изграђен национални систем платних картица, који ће бити независтан од међународне инфраструктуре. Тај систем има за циљ да обезбеди сигурност и поузданост рачуна грађана Русије.
– Русија ће се придржавати најављеног круса на проширење и диверсификацију спољно-економских веза и то са земљама Латинске Америке, Азијатско-Тихоокеанског региона, земљама БРИКС, као и, наравно, Индијом и Кином.
– Русија у будућности намерава да при трговини енергентима активно користи националне валуте.
– 1. јануара 2015. године почиње са радом Евроазијски Економски Савез, чије ће тржиште од 170 милиона људи са слободним протоком роба, услуга и капитала дати озбиљне економске могућности за домаће компаније и стране инвеститоре.
– Иако је Русија члан Светске Трговинске Организације, а њени партнери у Евроазијском Економском Савезу, Белорусија и Казахстан нису, принципи на којима се гради Евроазијски Економски Савез у потпуности одговарају принципима и нормама Светске Трговинске Организације.
– Завршава се процес присаједињењеа Јерменије Евроазијском Економском Савезу, а воде се преговори са Киргизијом. Број чланица Евроазијског Економског Савеза би у перспективи требао да расте. Евроазијски Економски Савез намерава да прави тесне везе са другим интеграционим структурама као у Европи, тако и у Азији, што би требало да омогући одрживост глобалне економије.
– Многи руски региони имају висок степен привредног раста, а у некима је већи од 10%: Курска и Вороњежска област – 11%, Тјуменска и Владимирска област и Пермски крај – 12%, Мордовија и Тулска област – 16%, Оренбуршка област – 16,6%.
– Одличне перспективе за домаћу пољопривреду и привредне гране које се баве производњом хране. Русија утврђује свој статус једног од светских лидера у извозу житарица.
– Русија ће наставити да ради на побољшању пословне климе, што се, пре свега, односи на измене у правној бази на федералном и регионалном нивоу.
– Русија задржава принципијелну позицију да ће стављати акценат на привлачење приватних инвестиција.

После завршетка излагања Владимир Путин је одговарао на питања учесника форума.

Цео наступ председника Русија можете погледати на видео снимку:

Пленарное заседание «Развитие России: в поисках новых возможностей»

Све у свему, како је и рекао председник Русије Владимир Путин, у руској економској политици стратешки неће доћи ни до каквих спектакуларних промена. Она остаје да се развија на умерено либералним основама, а то су, пре свега, приватна својина, слободно тржиште и умерени утицај државе на економију. Оно што ће се променити биће усмерено на смањивање негативних ефеката економских санкција Запада.

Раст руске економије се реално налази у стању успоравања, а као главни фактори који су довели до њега се наводе три и то: 1) структурни – смањивање резерви радне снаге и капитала, 2) циклични – пад цена сировина и пооштравање монетарне и буџетне политике светских централних банака и 3) фактор “више силе” – процена геополитичких ризика и санкције. Око мера за превазилажење ситуације у којој се Русија налази је и било највише говора, при чему су највише пажње изазвали ставови поменутих Антона Силуанова, Алексеја Уљукајева, Елвире Набиулине и Германа Грефа. Погледајте наступ председника “Сбербанке” Германа Грефа:

Выступление Германа Грефа на Инвестиционном форуме "Россия зовет!"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *