Владимир Путин одобрио нови концепт геополитике Русије

natalija_kljajic2_small Превела: Наталија Кљајић

 

Председник РФ Владимир Путин је одобрио нови концепт геополитике Русије у сфери помоћи међународном развоју. Документ је доступан на званичном сајту Кремља.

Према концепту, Русија подржава напоре међународне заједнице усмерене на одрживи друштвено-економски развој свих земаља.

На глобалном нивоу, изазови са којима се суочава Руска Федерација су елиминација сиромаштва (укључујући “пост-конфликтне државе”), утицај на глобалне процесе “у циљу стварања стабилног и праведног светског поретка”, управљање последицама катастрофа, као и јачање позитивне перцепције Русије.

У документу су идентификовани и циљеви земље на регионалном нивоу. Међу њима су: унапређење добросуседских односа, уклањање постојећих потенцијалних извора напетости и конфликата, промовисање интеграционих процеса у ЗНД.

Помоћ у области међународног развоја може бити обезбеђена, како државама ЗНД, Абхазији, Јужној Осетији, тако “и другим државама које спроводе курс добросуседства и савеза са Русијом” и “државама, које имају историјски пријатељске односе са Русијом”, говори се у концепту.

Помоћ у документу подразумева издавање царинских преференцијала, донација, повољних кредита, ублажавање терета дугова, пренос знања и искустава.

Текст Указа се налази на следећој адреси:
http://news.kremlin.ru/media/events/files/41d4d539e758feebf03e.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *