Зашто Србија треба да постане пуноправни члан ОДКБ?

11/07/2015

odkb_smaller

tesic2_small Пише: Горан Тешић

 

Србија треба да постане пуноправни члан ОДКБ (остале чланице су Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргизија и Таџикистан) зато што је то једини начин да остане суверена држава и да сачува своју територијалну целовитост. Ни у ком другом случају, то јест ни као чланица НАТО-а, ни као неутрална држава, Србија то не може да оствари.

1) Да је 1999. године Србија била пуноправни члан ОДКБ, Косово и Метохија би и данас били у њеном саставу, и то не само у формално правном смислу, већ и фактички, јер се НАТО највероватније не би ни усудио да је нападне. Ево кључног става из Уговора о колективној безбедности, који доказује горњу тврдњу:

Став 4

Ако се једна држава чланица подвргне агресији (оружаном нападу који угрожава безбедност, стабилност, територијалну целовитост и суверенитет), то ће се сматрати агресијом (оружаним нападом који угрожава безбедност, стабилност, територијалну целовитост и суверенитет) на све државе чланице уговора.

У случају агресије (оружаног напада који угрожава безбедност, стабилност, територијалну целовитост и суверенитет) на било коју државу чланицу, све остале државе чланице ће јој на њену молбу указати неопходну помоћ, уључујући војну, а такође ће јој указати подршку којом располажу на основу права на колективну одбрану у складу са ставом 51 Устава ООН.

О мерама примењеним на основу датог става, државе чланице ће одмах обавестити Савет Безбедности Организације Уједињених Нација. При примени тих мера, државе чланице ће се придржавати одговарајућих одредби Устава ООН.

Детаљније информације: http://www.odkb-csto.org/documents/detail.php?ELEMENT_ID=126

2) Како Србија може да постане члан ОДКБ, написано је у Уставу организације:

Глава VI

Чланство

Став 19

Члан организације може да постане било која држава, која дели њене циљеве и принципе и која је спремна да прими на себе обавезе, које се налазе у постојећем Уставу и другим правоснажним међународним уговорима и одлукама у оквиру организације.

Одлуку о пријему у организацију доноси Савет.

Свака држава чланица има право да изађе из организације. После регулисања својих обавеза у оквирима организације таква држава шаље депозитарију Устава званично обавештење о изласку не касније за шест месеци до датума изласка.

Поредак пријема и изласка из организације одређује се одговарајућим Правилником, који утврђује Савет.

Детаљније информације: http://www.odkb-csto.org/documents/detail.php?ELEMENT_ID=124

При овоме је важно подвући да је ОДКБ формиран искључиво у одбрамбене, а не агресивне сврхе.

One thought on “Зашто Србија треба да постане пуноправни члан ОДКБ?

  1. gladijator svjatoslav

    zašto nikolić i vučić nisu raspisali referendum da li je srbski narod za odkb-kolektivnu bezbednost jer to je jedina mogućnost za spas kosova i metohije.ako se plaše da sami donesu tu odluku neka to prepuste narodu.to je referendum za ostanak kosova i metohije u srbiji kao što je bio onaj u škotskoj referendum za odcepljenje od velike britanije ireferendum o ostanku izlasku katalonije iz španije.referendum je legitimno sredstvo.referendum,referendum,referendum.pobeda,pobeda,pobeda,ura,ura,ura.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *